Доцната бременост го продолжува животот

By

На медицинскиот факултет во Бостон е спроведена студија чии резултати покажале дека жените кои планираат бременост по 30. година од животот и кои ќе останат бремени по природен пат, имаат поголема шанса да доживеат длабока старост.

dobivaj vesti na viber

„Ова не значи дека жените треба да раѓаат подоцна за да си го продолжат животниот век, туку покажува дека зачнувањето во подоцнежни години предизвикува бавно стареење на репродуктивниот систем, а со тоа побавно старее и целото тело“, рекол Томас Перлс, професор по медицина и ко-автор на студијата.

Според податоците на една студија, Перлс и неговите колеги заклучиле дека 462 жени кои последен пат родиле по 33 година од живото имаат двапати поголема шанса да доживеат 95 години старост во споредба со оние кои последното дете го родиле до 29 година.

Тие сметаат дека одредено влијание имаат и генетските предиспозиции на жените кои можат да го забават стареењето.

Ќе ви се допадне