Перките од младото лукче и празот корисни за срцето, видот, коските, кожата

Сезоната на младиот лук и празот е на прагот. Ако имате обичај да го фрлате зелениот дел, популарните репки, размислете двапати. Експертите препорачуваат тоа повеќе да не го правите. Тие ги поттикнуваат противоспалнтие дејства и многу се корисни за човековото здравје.

Го штити срцето

Полни се со антибиотици кој ги штитат клетките во телото од оштетувања предизвикани од слободни радикало.

Со тоа, младиот лук го држи притисокот на границите на нормалата и го намалува ризикот од крвни згрутчувања.

Видот

Содржи витамин А, кој е важен за производство на протеини во очите, кои се заслужни за добриот вид.

Луѓето кои им недостасува овој витами, патат од ноќно слепило и други пореметувања.

Ги засилува коските

Витамините C и K обилуваат кај младите лукчиња. Тие се добри за заштита на коските. Само еден лук содржи 20% од препорачаната доза на витаминот К, и околу 2% од витаминот C. И едниот и другиот се важни за густината и цврстината на коските.

Ја разубавува кожата

Верувале или не помага во создавањето на колаген, кој е важен за убава, здрава и затегната кожа.

Колагенот е заслужен за забавување на настанувањето на брчките на лицето.

Scroll to Top