Сода бикарбона може да се користи за лекување на разни автоимуни болести

By

Сода бикарбона е една од најпотребните работи во кујната и во тоа нема никаков сомнеж.

Без оглед на тоа дали се користи за печење, како природно средство за миење на садовите или како дезодоранс, списокот на начините на кои може да се користи во куќите е бесконечен.

Но дали сте знаеле дека сода бикарбона исто така позната како натриум бикарбонат или NaHCO3, има широка палета на медицинска примена?

Таа особено е корисна за лечење на здравствените состојби како што се артритисот, но како што можете да погодите, сода бикарбона покрај разните примени во домаќинството, исто така може да се користи и во здравството.

Дури и Националниот институт за здравство неодамна финансирал истражувања за предностите на натриум бикарбонат кај лицата со реуматски артритис, а резултатите биле воодушевувачки. Испаша дека пиењето на сода бикарбона може да помогне во намалување на воспалението по целото тело.

Студијата открива дека сода бикарбона го напаѓа воспалението.

Научници од Универзитетот Аугуст на медицинскиот факултет во Грузија, почнале да ги истражуваат можните предности и начините на делување кога се во прашање способностите на сода бикарбона во борбата против воспаленијата. Тимот ги објави своите налози во списанието „Journal of Immunology“.

Не само што научниците ги тестирале предностите на содата кај глодарите, човечките субјекти со реуматоиден артритис, исто така покажале подобрување од третманот со сода бикарбона.

Како што е објавено на порталот „Science Daily“, конзумирањето на сода бикарбона, станува прекинувач на желудникот да произведува повеќе киселини за варење на следниот оброк и за мало проучување на мезотелијалните клетки кои се наоѓаат во слезината, орган со големина на дланка, кои има за цел да соопшти дека организмот нема потреба да произведува имунолошки одговор.

Слезината е клучниот дел од имунолошкиот систем. Таа делува како крвен филтер и храна за некои имунолошки клетки, како макрофаг. Научниците откриле пред една деценија дека ваквите клетки исто така играат улога во имунолошката реакција во телото.

Мезотелијалните клетки ја покриваат внатрешноста и надворешноста на нашите органи. Капакот има отвори слични на прстите под името „микровили“, кои се способни да ја почувствуваат телесната околина и даваат предупредување на органите кои се покриваат кога надоаѓа опасноста како што е патогенот, изразувајќи имунолошка реакција.

Доктор Паул Оконор, лекар за бубрези, во Одделението за физиологија на Универзитетот Аугист, кој истовремено е и автор на студијата, објаснува дека сода бикарбоната во основа е говор на телото.

„Секое пиење на бикарбона влијае на слезината и на мезотелијалните клетки“, објаснува Оконор.

 

Во своите истражуувања тимот утврдил дека пиењето на сода бикарбона во период од две недели предизвикува да популацијата на макрофаг во крвта се помести од антиинфламаторните “М1” клетки на анти-воспалителните М2 клетки.

Содата бикарбона не штити дури и од артритис.

Како што истакнуваат истражувачите, кај глодарите, предностите на сода бикарбона се тестиранит на една од најопасните бубрежна болест, кисела крв. Доктор Оконор тврди дека зголемената киселина во крвта е поврзана со бубрежните болести.

Во клиничките испитувања сода бикарбона е успешно тестирана во намалувањето на киселините во крвта и се нуди како лек за пациентите.

Истражувањата покажале дека земање на сода бикарбона го намалува напредувањето на болестите на бубрегот. Слично е и со пацинетите со артритис. Студиите покажале дека овие придобивки се манифестираат како последица на намалување на М1 клетките и зголемување на М2 клетките.

Како и многу други алтернативни лекови, се чини дека предностите на сода бикарбона се бескрајни.

 

 

Ќе ви се допадне