Украден мртовец од болницата во Струмица

By

Роднини и пријатели на пациент кој починал во струмичката болница насилно го зеле телото сосе болничкиот кревет и преку оградата на болницата го ставиле во нивното возило и го однеле дома.

Ова се случило утринава, откако пациентот бил донесен на лекување со отежнато дишење, изнемоштеност и други коморбидитети. Случајот е пријавен во полиција.

„Околу 9 часот донесен е пациент во инфективна амбуланта поради отежнато дишење, покачен крвен притисок, изнемоштеност, слабост и неможност да се движи. Штом е донесен, веднаш е пристапено кон преглед, давање помош и терапија на пациентот. Тој имал повеќе коморбидитети. По давањето на терапијата, по 15 минути, пациентот е езгитиран (починат). Додека се давала терапијата, присутни биле неговите од фамилијата, жената и ќерката. Сè било според протокол. За 20 минути, пациентот егзитира. Не се испочитуваа протоколите за земање на телото на починатиот. Во болницата дојдоа поголема група на нивни пријатели и роднини и насилно го зедоа пациентот, односно починатиот од амбулантата. Го зеле умрениот сосе кревет, преку ограда го донеле во дворот на болницата, каде што ги чекало комби и починатиот го однеле дома“, вели Наќе Гогов, директор на Општата болница во Струмица.

Бидејќи телото на починатиот било насилно изнесено од болницата, докторите не успеале да земат брис за испитување, за да се утврди дали бил заразен со коронавирус.

Претходно, пациентот се лекувал кај матичниот лекар.

Ќе ви се допадне