Како вашата коса помалку да се мрси

Повеќето луѓе претпоставуваат дека треба почесто да ја мијат косата кога е мрсна, но според многу истражувања тоа всушност не е така.

Според фризерите, прекумерното миење на косата може да доведе до маснотија. Всушност, колку поретко ја миеме косата, толку помалку скалпот ќе почувствува потреба да произведува масло. Кога ја миете косата секој ден, вашиот скалп се обидува да произведе повеќе масло за да се бори против дополнителната сувост. Ако ја тренирате косата да трае подолго помеѓу миењата, во суштина го лажете скалпот за да го намалите производството на маснотии.

Првиот чекор во третирањето на вашата коса да биде помалку мрсна е постепено да ги ширите деновите помеѓу миењата. Ако сега ја миете косата четири до пет пати неделно, за почеток се препорачува да го намалите на три миења неделно.

Scroll to Top