Проверете дали е време за кратење на косата со домашен трик со чаша вода

Честопати сме во дилема дали и кога е време да ги скратиме краевите на косата, или да ја промениме фризурата. За многу жени косата е симбол на женственост, па затоа не сакаат да ја кратат. Сепак, краевите на косата честопати пукаат, така што ова може да остави впечаток на неред и итна посета на фризер.

За да избегнете во последен момент да отидете на фризер за кратување на расцутените краеви, можете да искористите едноставен домашен трик, за да проверите дали е време за нова фризура. Сè што ви треба е чаша вода. Краевите на косата ставете ги во чаша вода. Ако вашата коса лебди на површината од водата, тоа е знак дека е здрава и дека не треба да ја кратите.

Ако, пак, ви потоне косата, време е да одите во фризерски салон и да ги скратите краевите. Во исто време, таквата фризура ќе ја освежи косата и ќе го врати нејзиниот здрав изглед. Кога врвовите се испукани и суви, можете да ги лекувате со масла и серуми некое време, иако тоа не може да трае многу долго.

Се разбира, важно е да ги скратите расцветаните краеви, така што косата ќе изгледа здраво и убаво. Не заборавајте дека за подобар квалитет на вашата коса, важно е да пиете доволно количество вода, но и редовно ја третирате со соодветни шампони.