Божиќна магија во Стразбур со 30 метри виоска елка и 300 дрвени колиби

За време на божиќниот пазар, атмосферата во Стразбур е уникатна. Повеќе од 300 дрвени колиби се распослани на различни плоштади во градот. Но, освен во Стразбур, божиќните активности има и во околните места.

dobivaj vesti na viber

Фасадите и улиците на градот се украсени, на прозорците од куќите поставени се светилки, мирисот на цимет и зачини се шири низ воздухот, а од црквите одекнуваат божиќни песни. Во текот на декември, Стразбур е еден од најпросетуваните градови во Европа. Улиците, куќите, прозорците и балконите блескаат со светла и украси секоја година пооригинални од минатата.

Секоја година, триесет метри високата елка на плоштадот Клебер е украсена со шарени украси и светилки. Овој основен симбол на „Стразбур, главниот град на Божиќ“ е и најукрасената елка во Европа. Стотици трговци и занаетчии изнајмуваат 300 колиби поставени речиси насекаде во центарот на градот. Посетителите можат да се подготват за Божиќ со оригинални подароци, уникатни предмети за украсување на елката и традиционални задоволства, како што се божиќните колачиња наречени бредл и варено вино.

Посетете го Селестат, домот на елката
Во Алзас, а особено во Селестат, елката има посебно место во срцата на граѓаните. Во хуманистичката библиотека (Bibliothèque Humaniste) се ноаѓа првото писмено спомнување на елката, во внимателно сочуван стар документ. Во 1521 година, градскиот сметководител на Селестат го зел своето пенкало и напишал запис во сметководствените книги на градот.

Божиќ од бајките во замокот Хаут-Коенигсбург
Одете на радосно патување низ историјата и обичаите на Божиќ низ вековите со активности, настани и тематски изложби. Прошетајте низ тесните улички на замокот опкружени со новогодишни елки украсени со јаболка исто како во средниот век. Магијата продолжува со две Божиќни вечери во срцето на тврдината. Навечер, следете ја прошетката осветлена со фенер низ замокот во исклучителна атмосфера. Замокот Хаут-Коенигсбург се наоѓа на околу 60 километри од центарот на Стразбур.

Ноќен Божиќ со ноќниот чувар Туркхајм
Во текот на декември можете да го сретнете ноќниот чувар во шармантното винско село Туркхајм недалеку од Стразбур. Ноќниот чувар со шапка, светилка и рог будно го набљудува селото. Дури и денес, тројца стражари се менуваат над Туркхајм. Следете ги додека ви ја раскажуваат историјата на градот на прошетка исполнета со анегдоти и песни од Алзас. Придружете се на традицијата и дојдете да ги слушнете желбите на стражарите на полноќ на 31 декември.

Средновековен Божиќ во Рибовиле
Чекор назад во времето со средновековни божиќни свечености во срцето на градот на мистеријата. Селото Рибовиле приредува неверојатно шоу за сите возрасти: вино и јачменско пиво, традиционални танци, жонглери, селани, улични изведувачи, па дури и оние што гасат оган се дел од прославата. Во центарот на градот, шармантните пазарни тезги се полни со ракотворби и вкусни локални производи, секако сето тоа во средновековна атмосфера.

Scroll to Top