Македонката Данче Ѓориевски работи во НАСА на развивање напредна технологија

Данче Ѓоргиевски е македонски научник која работи во НАСА, на развивање на напредна технологија.

Таа има договор со НАСА и работи како сениор инженер менаџер во компанијата „Dornerworks“ чија технологија ќе се користи за индите мисии кон Месечината.

Данче Ѓоргиевски води тим,  кој работи на напредна технологија која ќе овозможи подобра комуникација на вселеснките летала со Земјата.

„Уредот ќе им овозможи дури и на астронаутите да имаат можност да прават видеоконференциски повици со своите семејства додека се во вселената“, вели Ѓоргиевски.