Солен подземен град во Полска атракција за туристите

На петнаесет километри од Краков, во малото гратче Виеличка, се наоѓа една од најголемите туристички атракции во Полска, солениот подземн град.

Кујнска сол се произведувала во овој рудник цели 700 години, од 13 век до наше време – 2007 година.

Рудникот за сол Вјеличка има девет подземни ката кои продираат 327 метри во земјата. Дел од рудникот е отворен за посетители, а само во должина од 3,5 километри низ рудникот водат дрвени скали.

Во подземниот град на солта посетителите посетуваат 20 капели на константна температура од 15 Целзиусови степени. Создадени се во време кога работниците го поминувале цел ден во рудникот, па немале време да одат во црква.

Рудникот за сол Вјеличка е ставен на листата на светско наследство на УНЕСКО во 1978 година.

Scroll to Top