Српската „сливова“ е на листата на УНЕСКО за заштита на нематеријалното културно наследство

Во 2021 година, Министерството за култура на Србија ја номинираше „Шљивовицата“ за на Репрезентативната листа на нематеријално културно наследство на човештвото, а номинацијата беше подготвена од Центарот за нематеријално културно наследство на Србија при Етнографскиот музеј во Белград.

dobivaj vesti na viber

Предлагачи се Етнографскиот Музеј во Белград и Народниот музеј Чачак. Номинацијата, која ги обединува културата на одгледување слива, традиционалните занаети, културата и обичаите на храната, како и правњето ракија од слива и неговата употреба за време на приватни или јавни настани, како традиционални вештини, а практиките можат да се развиваат во модерна средина, зачувувајќи ја нејзината важност дури и во услови на развој на современото општество.

Елементи на Репрезентативната листа на нематеријално културно наследство на УНЕСКО од Србија се семејната слава (2014), коло – традиционално оро (2017), пеење со виолина (2018) и грнчарството Злату (2020).

Scroll to Top