Свилени тапети, бањи, базени и 1500 спални соби: луксузната палата на турскиот претседател Ердоган 

Симболот на голема моќ на турскиот претседател Реџеп Тауп Ердоган е неговата официјална резиденција, таканаречената „Бела палата“ или Ак Сарај.

Ердоган живее во палата лоцирана во заштитеното природно подрачје Бештепекој на периферијата на Анкара. Палатата првично била изградена со идеја да служи како премиерска канцеларија, но набргу по пристигнувањето на Ердоган, таа станала седиште на претседателството.

За изградбата на оваа вила, на која инсистирал претседателот, е користен скап материјал увезен од различни земји во светот. Кога Ердоган почнал да гради, рекол дека ќе користи природни материјали од Турција. Но, неговите противници тврдат дека покривот е увезен од Германија, а мермерот во собите е од Индија. Други материјали се увезени од Велика Британија, Франција и Италија. Дури и дрвјата се донесени од Холандија и Италија.

Целиот комплекс се состои од една главна зграда и две помошни згради кои се користат за средби и посети на значајни државници. Се простира на 300.000 квадратни метри и има околу 1.150 спални соби, од кои 250 се наменети за Ердоган и неговото семејство.

Ѕидовите на палатата се украсени со свилени тапети кои чинат околу 3.000 евра за ролна.

Палатата има и дополнителни соби за гости, ботаничка градина, ситуација со сателит и воен комуникациски систем, бункери кои можат да издржат биолошки, нуклеарни и хемиски напади, парк и конгресен центар.

За теписи се потрошени околу 8,2 милиони евра, а за 400 пара врати 5,9 милиони евра. Има голем број на бањи и бањи. Палатата има прекрасни градини и е осветлена цела ноќ, така што повеќето од 4,5 милиони жители на Анкара можат да ја видат.

Палатата во „нео-селџукидски стил“ – базирана на градбите од 11-13 век. век, се простира на парцела купена од основачот на Турција, Мустафа Кемал Ататурк.

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган денес ќе се соочи со својот главен ривал Кемал Киличдароглу во вториот круг од претседателските избори. 20-годишното владеење на Ердоган секако одбележа една ера во Турција.

 

 

 

 

Scroll to Top