Британски Телеграф неодамна сподели интересна статија за причините за посета на Босна и Херцеговина.
Имено, Телеграф наведе дека за дел од патувањето би можеле да платите за да одите во Барселона и Дубровник, можете да ја посетите Босна и Херцеговина, каде што можете да јадете оброк кој чини помалку од пет фунти и да запознаете необична култура и да посетите национални паркови.
„Европска градска пауза каде храната чини помалку од пет фунти. Босна и Херцеговина е место без гужви и дом на национални паркови и необична култура“, напишаа тие.
Тие посочија дека БиХ е запоставена во туризмот и дека често се посетува само по пат кога туристите од Хрватска ќе решат да ја променат средината.
„Иако евтините автобуси од Хрватска го зголемија бројот на посетители во последниве години, повеќето доаѓаат во текот на летните месеци и остануваат само ден или два. Тоа е неправда не само за оваа возвишена земја, туку и за вашата банкарска состојба – престојот тука чини помалку од половина од цената на најблиските хрватски алтернативи“.
Авторката на текстот Лаура Сандерс посочува дека треба да се запознаете со историјата и културата на БиХ и да ги посетите Мостар, Благај, Почитељ и водопадот Кравице. Исто така, Сараево се смета за непропустлива станица, но вреди да се посети националниот парк Сутјеска и атракцијата со диви коњи над Ливно.
Она што секојдневно воодушевува многу туристи во Босна и Херцеговина е секако храната. Британски Телеграф наведува дека традиционалните рецепти се стари 500 години, и дека е многу вкусни и евтини.
„Прв оброк за секој посетител се омилените кевапи, обилна пита исполнета со лесно зачинет кевапи, сиров лук и ајвар. Тоа е популарен ручек, како и бурекот. Надополнето со пиво или босанско кафе најголемата сметка што ја направив за целиот ручек беше пет фунти“, вели авторот на текстот.