Научници од САД открија уникатна пештера со базен полн со бела течност која наликува на млеко

Во националниот парк Карлсбад Каверс во Ново Мексико, САД научниците откриле уникатна пештера со базен полн со уникатно млеко, пренесува Дејли стар.

Базенот што го пронашле е опкружен со бели замрзнати карпи, додека водата што тече е матна со кремаста нијанса која потсетува на млеко.

И додека многумина се надевале дека тоа е магично млеко, научниците потврдиле дека тоа е оптичка илузија со оглед на тоа дека водата е кристално чиста.

Овој базен е пронајден на дури 213 метри под земја, а научниците не можеле да го сокријат задоволството од таквото откритие.

„Истражувањето на пештерата понекогаш дава мали, но чудесни глетки“, напишале во објавата.

Пештерата Карлсбад се извор на истражување со децении и често се откриваат нови области. Во 2012 година, истражувачите пронајдоа целосно нова мрежа на меѓусебно поврзани тунели што водат до џиновска просторија долга скоро 182 метри и висока 45 метри.

Scroll to Top