Поранешниот кралски готвач открива што јаде кралицата Елизабета

Британската кралица Елизабета сака да се храни здраво, особено во летните денови. На нејзиното мени најчесто можат да се видат богати мешани салати, свежи риби и парчиња од сезонско овошје.

Нејзиниот поранешен готвач Дарен Мекгрејди, од Балмор, каде што кралицата обично го минува летниот одмор, вели дека таа ги намалила јаглехидратите и ги сведела на минимум. Таа преферира печено пилешко или риба комбинирана со сезонско овошје, пренесува People.

Дарен вели дека таа е голем љубител на овошје и дека секогаш со себе носи некаква ужинка во пластичен сад. Одвреме-навреме знае за појадок да касне риба.

Ужива во димена харинга и треска со спанаќ, со шолја чај Ерл Греј. Потоа, за ручек јаде лосос, уловен во околината, со комбинација на разновиден зеленчук.

Понекогаш јаде и слатки ужинки. Покрај неизбежното чоколадо, таа сака да јаде летен пудинг, десерт направен од застоен леб и бобинки, кој често ги собира сама за време на нејзините прошетки во градините на Балмор заедно со правнуците Џорџ и Шарлот. 

И нејзиниот син Чарлс е голем љубител на селото и сака да јаде она што самиот ќе си го собере во природата, па така за време на одморот во Шкотска, тој често собира диви печурки и сливи кои потоа ги пече во печка.

Вистинскиот ритуал во кралското семејство претставуваат вечерните пијалаци. Вкусовите им се различни. Кралскиот омилен пијалак е коктелот џин Дубоне. Нејзините коктел мајстори ја откриваат тајната како да го направат. Тие ставаат во чашата една третина џин и две третини Дубонеа, аператив на база на вино, потоа кори од лимон и две коцки лед, водејќи сметка обликот на ледот да биде квадратест и да не се топи брзо. Се пие умерено, затоа што е прилично силен пијалак. За тоа сведочел и поранешниот британски премиер Тони Блер, кога со сопругата Чери бил чест гостин во Балмор. Коктелите кои таму се служеле биле дефинирани како ракетно гориво.

 

 

 

Scroll to Top