Карл Маркс: Секој народ има онаква политичка власт како што заслужува

By

Карл Хеинрих е роден во Риера (Германија на 5 мај 1818. – Лондон, 14 март 1883), германски филозоф и еден од основачите на комунизмот.

dobivaj vesti na viber

Маркс беше влијателен германски филозоф, политички економист, револуционер, основач на Меѓународниот сојуз на работници или Првата Интернационала. Иако докторирал филозофија, многу се занимавал со политички активности и спасувачки занимања, а особено економијата.

Тежнеел во научните анализи и критики на капитализмот и смета дека е еден од највлијателните теоретичари на социјализмот и комунизмот.

Маркс редовно, од Емили Дуркхеима, те Макс Вебер, наведува како еден од тројцата принципиелни архитекти на модерните друштвени дејности. Маркс понекогаш го опишуваат како еден од највилјателните личности на човечката историја.

Да ги прочитаме поедини цитати од Маркс:

„Без спротивности нема напредок: тоа е законот кој цивилизацијата досега го следеше“

„Човекот е слободен ако може да избере, а може да избере ако доволно знае да би можел да спореди“.

„Светот припаѓа на храбрите“.

„Историјата на целото досегашно општество е историја на класни борби“.

„Демократијата е решена загатка на сите устави“.

„Религијата е здив на исплашени суштества, душата на светот без срце, како и дух можност без дух. Таа е опиум на народот“.

„Филозофите на светот различно протолкуваат, но работат на тоа да да ја променат“.

„Ако можностите го чинат човекот, тогаш вашата прилика направете ја човечка.

„Религијата е само илузорно сонце, кое се врти околу човекот, се додека не се сврти околу самиот себе.

„Секој народ има онаква политичка власт каква што заслужува.

„Како што религијата не го создава човекот, туку човекот религијата, така ни уставот не го создава народот, туку народот устав“

 

Ќе ви се допадне

https://go88.gg/

https://sunwin.gg/