Решена е најголемата мистерија на светот – Како се изградени пирамидите во Гиза

Археолозите открија низа фасцинантни докази кои ја решаваат една од најголемите мистерии на светот. Како општеството од бронзена дона, кое не било технолошки развиено, успеало да ги помести огромните блокови на камења и гранит од кои се изградени пирамидите во Гиза.

dobivaj vesti na viber

Неодамна откритие на натписот на антички папирус, на древниот чамец и генијалниот систем на водени канали, фрли ново светло на импозантната инфраструктура која ја создадоа градителите на Гиза.

На парчето папирус кој е пронајден во пристаништето Вади-ел-Џарф, а кое лично го пишувал надзорникот Мерер водачот на тимот од 40 елитни градежници, детално опишал како 170.000 тони тешки блокови се пренесени од Нил до Гиза (секој блок тежел 2,5 тони).

Veličina blokova je vekovima zbunjivala naučnike

Работниците ќе ги натовареле блоковвите на древните бродови кои биле меѓусебно поврзани со јажиња, а потоа со бродовите пловеле низ каналите до внатрешноста на пристаништето, кое било оддалечено само неколку километри од пирамидата. Работниците всушност преку патот на каналот, го пренасочувале текот на реката Нил.

Иако веќе долго се знае дека гранитните блокови од кои се изградени пирамидите, се доопремени од Асван, 855 метри јужно од Гиза, а блоковите на варовник од Тура, осум километри понатаму, сепак археолозите не можеле да се согласат со тоа како градежниот материјал точно е транспортиран.

Остатоците од каналот се пронајдени под прашливото плато во Гиза, како и главниот базен во кој се вршени главните испораки.

Во извршувањето на проектот учествувале неколку илјадници луѓе.

Scroll to Top