Американците го потврдија запрашувањето од воздух со цел да се намалат последиците од ураганот Харви

Веќе 20 години го прикриваат запрашувањето од воздух, со кое успеваат да влијаат на менување на временските услови.

Пентагон го испрати авионот „C-130H“ со распрскувачите од компанијата „Аирлифт винг“, која е стационирана во градот Јонгстаун во државата Охајо, со цел да му се помогне на Тексас во борбата против последиците од ураганот Харви.

Авионот е опремен со опрема за прскање која има цел да го намали влијанието на последиците од бруталните бури.

Според текстот, особено се опремени авионите од типот „Ц-130Х“, кои се стационирани во градот Јангстаун во државата Охајо, со цел да му се помогне на Тексас во борбата против последиците на ураганот Харви.

Авионот е опремен со опрема за прскање, која е задолжена за намалување на влијанието од последиците на бруталната бура.

Според текстот, особено опремени се авионите од типот „Ц-130“, кои може да прскаат огромна површина со различен тип хемикалии. Прскањето се прави за повеќенаменски примени, вклучувајќи го и санирањето на изливите на нафта, уништувањето на вегетацијата и контрола на популацијата на инсектите.

Бидејќи постојат многу водопади што се загадени околу градот Хјустон и другите подрачја погодени од бурата, популацијата на инсекти би можела нагло да порасне, што претставува сериозен здравствен ризик за населението во југоисточен Тексас.

Комарците што може да пренесат маларија преку вирусите „западен нил“, „зика“ и повеќе видови енцефалитис се цел на ваквата операција.

Наводно, авионите „C-130“ испуштаат хемикалии на повеќе од шест милиони хектари, што претставува далеку поголема површина отколку во претходните операции што биле спроведени по разорните урагани.

Хјустон и другите околни делови од градот се сѐ поблиску до добивање големи дневни дози „хемитрејлс“. Секој авион може да прска 190.000 хектари дневно, емитувајќи хемикалии во атмосферата, кои на крајот завршуваат во живите организми.

Да се вратиме во Виетнамската војна во која Пентагон поведе хербицидна војна под операцијата со име „Операција Хад“, во која распрашувале хемикалија со име Agent Orange, што претставува отров со цел да се уништи вегетацијата.

Според Американското друштво за рак, сега има доста докази за здравствените ефекти од ваквиот отров на човечкото тело.

Некои ветерани што се вратиле од Виетнам заболеле од рак, имале психолошки симптоми, а други биле казнети со деформација при раѓањето на своите деца и други здравствени проблеми во 1970 година.

Во 1979 година поведена е тужба против главните произведувачи на хербицидот. Исходот резултирал со договорените спогодби направени во 1984 година, надвор од судот, кога бил основан и фонд за вакви спогодби.

 

Scroll to Top