Директорот на Циа се шегувал со Трамп околу сирискиот напад со хемиско оружје – А тие распалија со ракети врз Сирија, каде загинаа цивили

Директорот на ЦИА, Мајк Помпео, призна дека го измамил претседателот Трамп, со лажното изјаснување дека нападот со хемиско оружје во Сирија, бил во режија на сириската влада.

Нападот под лажното знаме, кој всушност е спроведен од страна на бунтовничките сили со кој управува ЦИА во регионот, резултираше со тоа да Трамп го почне нападот со „Toahawk“ ракетите над Сирија, во кој загинаа 15 цивили.

„Activistpost.com“, известува во неодамнешниот говор на „INSA Leadership“, вечерта на 11 јули, каде даде типичен говор за ужасите од страна на светска известувачка агенција, дека е тешко да се биде на неговата позиција, а во текот на говорот малку се пднасмеа и нагласи:

„Едно попладне во април добив повик од претседателот. Сакаше да разговараме за некои вознемирувачки слики кои тогаш доаѓаа од Сирија. Сигурен сум дека сте виделе многу од нив и самите, и сцените на невините цивили, нивните грчеви и агонијата, очигледно тоа беа жртви од нападите со хемиско оружје.

Претседателот имаше директна порака за мене: Дознајте што се случило. Така веднаш собравме тим на експерти од Агенцијата. Почнаа да стигаат докази, а ние соработувавме со некои посебни партнери од целите кои беа на мета на известувачката агенција.

Следниот ден претседателот го собра целиот свој кабинет. Кога седнавме, тој се сврте кон мене и ме праша што откривме.

Му реков дека известувачката заедница заклучи дека навистина било користено хемиско оружје во нападот, и дека е покренато од страна на сирискиот режим,

Претседателот застана за момент и рече: Помпео, дали сте сигурни? Признавам дека тоа прашање малку ми го зеде здивот. Не знаев какви цврсти докази имам и бев во можност да го погледнам во очи и да му кажам: Господине претседателе, имав голема доверба во нашите проценки“.

Претседателот на се осврна. Врз основа на пресудата на известувачката агенција, тој направи една од најважните последични одлуки во својата млада управа, покренувајќи напад на самиот аеродром, каде хемискиот напад беше спроведен.

„Ве уверувам дека кога е во прашање довербата на врховниот заповедник, ЦИА и известувачките едници имаат голем удел во сето тоа“.

Со други зборови, Попмео, директно спротивно од изворите на Сеимоур М. Херша, објави дека Сирија не е виновна за хемискиот напад, велејќи дека Трамп бил тој кој ја водел акцијата со бомбардирањата изведена од страна на известувачката агенција.

Се разбира, Трамп како претседател на крајот е одговорен за спроведуваењто на погрешните одлуки, но мораме да приметиме дека, според самиот Помпео, Трамп барал одговори за тоа кој го сторил нападот. Беше тоа известувачката агенција, која го даде одговорот на претседателот, уверувајќи дека за сето тоа стои Асад.

Очигледно, со оглед на сите докази кои кружат во воздухот, според Кхан Шеикхоун, идејата дека Асад го извел нападот со хемиско оружје е смешна.

Тоа едноставно не се случи. САД немаат никакви докази дека зад инцидентот стојат тие зад кои што тврдат дека стојат и сите тие докази, кои ги направија, од страна на Русите и независните експерти се укажува токму на спротивното, дури и според самите факти дека целиот инцидент можеби бил испланиран однапред со цел да им се подметне на сириската влада, за да се осигура оправдувањето за нападот на Сирија од страна на САД. Дали има уште некој изненаден во сето ова?

Scroll to Top