Најстрашниот адреналински мост во Европа не е за оние кои се плашат од височина

Умбрија е планински регион во централна Италија, единствениот регион без излез на море. Се наоѓа во долината на реката Тибар, а на северозапад се граничи со познатата Тоскана.

Овој дел од Италија е заобиколен од многу туристи, но љубителите на природата и планината добро знаат дека крие неверојатни пејсажи, бројни пешачки патеки и многу убавина и возбуда. Неодамна е отворена најновата атракција. Тука е изграден највисокиот тибетски мост во Европа, кој поврзува две села на два соседни рида. Висечкиот мост на Тибет или Селано не е за оние кои се плашат од височини, но бестрашните зависници од адреналин навистина ќе уживаат во него.

Тибетските мостови се пешачки, висечки мостови кои поврзуваат две „виси“, односно се високо над земјата по целата должина.

Тие често се изградени од синџири, поради што не се крути, туку прилично флексибилни. Мостот во Умбрија ги поврзува селата Селано и Монтесанто преку долина и езеро и се протега на 175 метри над земјата. Атрактивните висечки мостови веќе постојат низ Европа, најпознати се во Италија, Португалија и Андора, но овој стана европски рекордер поради своите карактеристики. Долг е 517,5 метри, се состои од 1.023 скалила, а помеѓу секој чекор има застрашувачка празнина низ која може да се види долината по која поминува.

Потребни се меѓу 30 и 45 минути за да се помине мостот. Постојат предупредувања дека мостот не е препорачлив за оние кои се плашат од височина, мора да бидат со добро психичко и физичко здравје и солидна форма. При премин, секој посетител е обезбеден со сигурносен појас кој е прикачен на шината покрај мостот.

Како што е наведено на локацијата на оваа атракција, мостот поврзува некои од најубавите умбриски села, а со својата должина и висина над реката Виги, тој е највисок во Европа. Конкурент му е тибетскиот мост Arouca во Португалија, кој има речиси исти димензии, но има значителна разлика помеѓу двата моста. Овој во Селано не оди право, туку посетителот се качува и совладува висинска разлика од 68 метри во должина од 517 метри.

Како што е најавено, мостот ќе биде отворен и во лето и во зима, а билетите ќе може да се купат онлајн. Билетот чини 25 евра. Висечкиот мост Селано треба да биде дел од кружната патека за пешачење која започнува од езерото Виги во долината, стигнува до Каскат деле Роте, поминува низ средновековното село Монтесанто за да стигне до Селано.

Scroll to Top