Пет намирници кои никогаш не треба да се чуваат во фрижидер

Секој знае дека млекото, месото и јајцата најдобро се чуваат во фрижидер, но што е со авокадото, доматите и компирот?

Чувањето на одредена храна во фрижидер го забавува растот на бактериите и помага да се спречи труење со храна. Но, за некои намирници подобро е ако се на собна температура.

Знаењето која храна треба да се чува во фрижидер, а која на собна температура, многу помага да се извлече максимумот од храната, пишува „The Healthy“.

Богати со витамин Ц, калиум и други здрави хранливи материи, зрелите домати се подобри кога се оставаат на собна температура, особено ако планирате да ги јадете во следниот ден или два, вели диететичарот Дејна Грин.

Компири
Никогаш не чувајте компири во фрижидер. Ладењето го претвора скробот од компир во шеќер побрзо, а кога се пече или пржат, тие шеќери можат да произведат хемикалија акриламид, што е штетно за здравјето, според Јавното здравство Англија, извршната агенција на Одделот за здравство и социјална заштита на Обединетото Кралство.

Банани
Ако некогаш сте ставиле банана во фрижидер, знаете дека станува темно кафеава, што треба да ви каже дека не е наменета да се чува во фрижидер.

Бананите, кои обично се купуваат пред да созреат, созреваат на собна температура. Но, ладењето го забавува овој процес. Тие ослободуваат гас што ги зрее другите плодови, затоа чувајте ги бананите подалеку од другите овошја.

Босилек
Билките како босилек, рузмарин и темјан пребрзо ќе се исушат и ќе го изгубат вкусот ако ги чувате во фрижидер. Наместо тоа, ставете ги билките подалеку од сончева светлина во мала чаша вода на собна температура.

Кромид
Освен ако не се исечени или излупени, кромидот треба да се чува на ладно, суво, темно и добро проветрено место. Недостатокот на вентилација ќе го намали неговиот животен век.

Scroll to Top