Пронајден човек кој пред 26 години бил киднапиран: го чувале во штала на 200 метри од неговата куќа во Алжир

Во Алжир човек кој беше киднапиран пред 26 години е пронајден жив и здрав. Омар Бин Омран е пронајден на место кое е оддалечено само неколку стотини метри од неговото семејство, а никогаш не повикал помош бидејќи бил убеден дека врз него биле фрлени магии.

Омран исчезна за време на децениската граѓанска војна во Алжир во 1998 година, што доведе неговото семејство да претпостави дека тој загинал во конфликтот меѓу владата на северноафриканската нација и разни исламистички бунтовнички групи.

Сега 45-годишниот, беше пронајден меѓу стогови сено во штала на 12 мај – на само 200 метри од домот на неговото семејство во градот Гилфа. Откритието дојде откако братот на киднаперот објави поплаки на социјалните мрежи, наводно поради спор за наследување.

Извештаите велат дека објавата го поттикнало семејството на Омран да изврши рација во куќата на киднаперот. Наводниот виновник, 61-годишен вратар кој работи во блискиот град Ел Гуедид, бил приведен откако се обидел да избега, соопшти алжирското Министерство за правда.

Министерството соопшти дека истрагата се уште е во тек, додавајќи дека жртвата добивала медицинска и психолошка помош по злосторството, кое го опиша како „гнасно“.

Алжирските медиуми објавија дека жртвата изјавила дека не можел да повика помош „поради магијата што му ја направил киднаперот“.

Снимките беа споделени на социјалните мрежи и емитувани на алжирските телевизиски мрежи од моментот кога тој беше пронајден во дупка во земјата, опишана од властите како штала, во домот на неговиот наводен киднапер.

Заматеното видео ја покажува светлината на батериските ламби што осветлуваат јама опкружена со сено додека Омар срамежливо гледа нагоре,  шокиран со парчиња слама во неговата коса.

Потрагата по Омар беше започната во 1998 година, откако тој исчезна на пат кон средното стручно училиште. Мајката на Омар почина во 2013 година без да ја знае вистината за тоа што се случило со нејзиниот син. Таа упати молби на телевизија за информации за неговото исчезнување, според алжирскиот весник L’Expression.

Scroll to Top