ШПАНИЈА ПРЕД РАСПАД?! – Во октомври референдум за независна Каталонија

Владејачката коалиција во шпанската покраина Каталонија објави во вторникот дека референдумот за самоостојување, кој има намерно да го организира во октомври, веднаш ќе биде применет, и дека веднаш ќе се прогласи независност доколку победи заокруженото „ДА“.

„Ако повеќето гласови бидат во корист на основање на каталонска република, ќе треба очигледно и непосредно да се прогласи независност“, изјавија регионалната застапничка на GUP (крајната левица и сепаратистите), Габриела Сера на претставувањето на законот кој ќе послужи за организирање на референдумот.

Тој закон ќе „воспостави исклучителен правен режим“, изјави подоцна застапникот Јорди Оробитг, од коалицијата „Заедно за да“, составени од сепаратистите на десницата и левицата.

„Ќе превладеат други прописи“, објасни другиот застапник на таа коалиција Луис Короминас.

За заговорниците на независноста тој закон ќе биде шпански устав, затоа што, како што пишува во неговиот член 2, „народот на Каталонија е суверен политички субјект“.

Текстот предвидува и воведување на независност на изборниот авторитет задолжен за организирање и надзор на гласањето.

За законот, каталонските застапниците треба да гласаат на крајот на август.

 

Scroll to Top