Ватикан смета дека Исус Христос воскреснал за целата вселена

Научниците се блиску до одговорот на прашањето дали постојат вонземни облици на живот.

Какви последици би можело да има тоа врз светската религија?

Интересно е дека Ватикан исто така е заинтересиран за таквите откритија и има исклучително развиена астрономска програма која ја води аргентинскиот лицемерен отец Хозе Габриел Фунес.

Ватиканската опсерваторија има седиште во Кастел Гандофло, место каде што папата има и викендичка. Но, таа управува и со телескопот на Меѓународната опсерваторија Монт Грахам на Универзитетот во Аризона.

„Можно е да постои живот надвор од Земјата, но дури и некој интелигентен вид“, смета Фунес.

„Мислам дека никогаш нема да ги сретнеме вонземјаните“, убеден е тој.

Тој вели дека католичката црква се помирила со можноста дека постојат вонземјани.

„Како што постојат многу суштества на Земјата, можат да постојат и интелигентни суштества на другите планети кои ги создал Бог“, вели тој.

„Тоа не е во спротивност со нашата вера затоа што не можеме да ја ограничуваме креативната слобода на Господ.

Како што вели свети Фрањо Асишки, како што некои земни суштества ги сметаме за браќа и сестри, можеме да говориме и за некој „вонземен брат“. И тој е дел на Божјата промисла“, тврди тој.

Но, како би се одразило сето ова на црковната догма?

„Откритието на интелигентен живот не значи дека постои друг Исус“, вели Фунес.

„Втемелувањето на Синот Божји е единствениот настан во историјата на човештвото и вселената“.

Scroll to Top