(ВИДЕО) Очите на цел свет вперени на ова место – Оживеа супервулканот кој би можел да направи нова ледена доба

Бран од речиси 900 потреси го погоди Националниот парк Yellowstone во периодот од 12 јуни, до денес, па сеизмолозите и научниците предупредуваат дека овие потреси би можеле да значат будење на еден од најопасните супервулкани на светот.

Кога би се активирал вулканот во Yellowstone, неговата ерупција би била илјадници пати помоќна од ерупцијата на Sant Helene од 1980 година.

Потресите, од кој најсилниот бележи 4,4 степени по Рихтер, се најсилни и најбројни во последните неколку месеци, но ова всушност беше помал во некои од случаите во изминатото десетлетие.

Бурни потреси се забележани на длабочина од 14,5 километри под нивото на морето и деактивирани се во Опсерваторијата на вулканот во Yellowstone на Универзитетот во Јута.

Yellowstone не еруптирал веќе 70.000 години, па потребни се многу силни потреси и помрднувања на тлото, за да работите се раздвижат, а земјотресите од пред неколку месеци загрижуваат – стои во пишаното соопштение од момците за надѕор на вулканот.

Сеизмичка активност во ова подрачје, може но и не мора да биде знак на будење на супервулканот, бидејќи во последните 30 години, најсилните потреси кои ги погоди ова подрачје имаат 4,8 степени по Рихтер.

Инаку, студијата за Yellowstone вулканот од 2013 година, откри подземни комори со магма и до 2,5 пати поголема од што претходно се мислеше, со состав кој опфаќа подрачје долго 90, а широко 30 километри, и во кое се наоѓа огромна количина стопени карпи.

Кога таквата количина на магма оддеднаш би се ослободила, последиците би биле како во случај на нуклеарна војна.
Северна Америка веројатно би била уништена, а големи последици би претрпел и остатокот од светот, пишува Дејли Мејл.

Погледнете го видеото:

Scroll to Top