Безброј луѓе одат во Индија по „чудесниот лек“ за астма

Безброј луѓе кои боледуваат од астма одат во индискиот град Хајдерабад бидејќи, наводно, мала жива риба полнета со одредени растенија е „чудотворен лек“ за астма, пишува АП.

Агенцијата вели дека секое лето, на ден кој се смета за астролошки поволен, луѓето кои страдаат од астма и други респираторни заболувања патуваат во Хајдерабад за да проголтаат мали живи риби полнети со „разни чудотворни билки“ направени од семејството Батини.

Според легендата, во 1845 година, еден светец скитник му ја претставил тајната формула на чудотворната билка на еден човек кој живеел во градот Хајдерабад, Веран Гуд, и му рекол да ја даде формулата бесплатно на пациентите со астма.

Оттогаш, потомците на Гуд, познати како семејството Батини, ја зачувале традицијата и хербалната формула.

Секоја риба чини 40 рупии или околу 50 центи.

Кога се купува, жива риба се става во пластична кеса наполнета со вода и се носи кај семејството Батини, кое става мешавина од растенија во устата на рибата.

Scroll to Top