Дерматолозите предупредуваат: Овие две намирници го забрзуваат стареењето на кожата и предизвикуваат воспалителни акни

Здравјето на кожата не е само резултат на надворешна нега, туку и на она што го внесуваме во нашите тела. Иако многумина веруваат дека добрата хидратација е клучна, адекватната, урамнотежена исхрана игра подеднакво важна улога во одржувањето на младешкиот изглед. Експертите за кожа често истакнуваат дека храната која содржи премногу шеќер, рафинирани јаглехидрати и штетни масти може сериозно да влијае на здравјето на кожата, предизвикувајќи воспаление, намалување на еластичноста и забрзување на стареењето. Овој текст дава детали за две намирници кои имаат особено негативно влијание на вашата кожа.

Путер и маргарин – скриени опасности за вашата кожа
Иако путерот и маргаринот често завршуваат на трпезата како секојдневни состојки, прекумерното консумирање може да биде штетно за вашата кожа. Многу луѓе не се свесни дека оваа храна може да предизвика сериозни последици, иако содржи корисни хранливи материи како витамин Д и калциум.

Дерматологот д-р Елејн Ф. Кунг предупредува дека млечните производи како путерот може да го зголемат нивото на хормонот ИГФ-1, што доведува до помрсна кожа. Таквата кожа може да ги затне порите и да ги влоши акните. Од друга страна, маргаринот, богат со транс масни киселини, може да го забрза процесот на стареење. Овие транс масни киселини ја зголемуваат чувствителноста на кожата на УВ зрачењето, кое ги оштетува колагенот и еластинот, два клучни протеини кои ја одржуваат кожата цврста и еластична.

Совети за поздрава замена: Ако ви се допаѓа богатството на вкус што го дава путерот, размислете за поздрави алтернативи како авокадо или маслиново масло. Овие опции се богати со здрави масти кои го поддржуваат здравјето на кожата.

Слатки житарки – непријател на младешкиот изглед
Житариците кои се богати со шеќер, како оние кои често се наоѓаат во инстант појадокот и слатките колачи, може сериозно да влијаат на здравјето на вашата кожа. Високиот гликемичен индекс на овие зрна често е под влијание на нивната висока содржина на шеќер, што го активира процесот на гликација. За време на гликацијата, молекулите на шеќерот се врзуваат за протеините како колаген и еластин, создавајќи напредни финални производи на гликација (AGEs), кои ја ослабуваат структурата на кожата.

Прекумерното внесување на рафиниран шеќер може да доведе до оштетување на колагенот и еластинот, што резултира со намалена еластичност и опуштена кожа. Дерматологот д-р Симран Сети советува да ги замените зашеќерените житарки со овошје, кое не само што го задоволува вашата желба за слатко, туку и ја хидрира вашата кожа благодарение на високата содржина на вода и природните антиоксиданси.

Алтернатива за поздрав појадок: Освен овошје, можете да се одлучите за интегрални житарки, кои имаат понизок гликемиски индекс и се богати со влакна, кои придонесуваат за здравјето на кожата и целокупната благосостојба.

Клучот за одржување на младешки изглед
Диетата која фаворизира свежа, непреработена храна и богата со витамини, минерали и здрави масти може да има огромно влијание врз здравјето на вашата кожа. Избегнувањето на храна што го зголемува воспалението, како што се путерот, маргаринот и засладените житарки, може да биде првиот чекор кон одржување на младешкиот изглед и спречување на предвремено стареење. Со правилна исхрана и нега, вашата кожа ќе остане сјајна, еластична и здрава.

Scroll to Top