Најдоброто време за појадок е поврзано со нашиот дневен распоред, а не во кое време од денот е.
Појадокот е несомнено важен дел од здравата утринска рутина. Има многу дискусии за тоа што е идеално да се јаде за појадок, а некои дури и ја доведуваат во прашање тезата дали воопшто треба да појадувате. Но, ако веќе појадувате, дали некогаш сте се запрашале кое е идеалното време за тој најважен оброк во денот. Дали е можно да појадувам предоцна и дали треба да појадувам секој ден во исто време?
Најдоброто време за појадок е поврзано со нашиот дневен распоред, а не во кое време од денот е. „На повеќето од нас им треба храна во рок од еден до три часа по будењето“, вели диететичарката Мариса Карп. На оптималното време за секој од нас влијаат голем број фактори како што се нашиот дневен распоред, нивото на активност во текот на денот и состојбата на здравјето, пренесува Real Simple.
Во текот на ноќта, додека спиеме, нашето тело ја вари вечерата, се опоравува и одмара. Бидејќи поминuvaat многу часови од последниот оброк до утрото, што доведuva до природен пад на шеќерот во крвта“, објаснува диететичарката Хана Сантони. Појадокот веднаш по будењето го враќа шеќерот во крвта, осигурувајќи дека телото има доволно гликоза (т.е. енергија) за оптимално функционирање.
„Ако го прескокнете појадокот или чекате предолго, веројатно ќе се чувствувате уморни и исцрпени. Хормонот на стрес кортизол ќе се зголеми, нарушувајќи го природниот деноноќен ритам на телото и рамнотежата на хормоните“, вели Сантони.
„Прескокнувањето или одложувањето на појадокот, исто така, може да го отежне практикувањето урамнотежена исхрана во текот на денот, бидејќи поверојатно е да почувствувате потреба да јадете повеќе за ручек, така што прескокнувањето на оброците ја зголемува можноста за прејадување и избирање помалку здрави опции, забележува таа.
Можеби појадувате предоцна затоа што на вашето тело сè уште му е потребна храна по одреден период на пост, без разлика дали станувате во 5 часот наутро или во 12 часот, забележува Сантони.
Покрај тоа, појадокот повеќе од три часа по будењето се смета за задоцнет. И во зависност од тоа кога јадете, може да ви се смета повеќе како ручек. Сепак, вели, не се препорачува целосно прескокнување на појадокот, пренесува Magazin.hr.
Кога е можно, идеално е да појадувате секој ден во исто време. Тоа е затоа што нашите тела работат според внатрешен часовник, или деноноќен ритам, објаснува таа. Овој часовник најдобро функционира кога навиките, вклучително и оброците, се прават според одреден распоред. „Со јадење во исто време секој ден, нашите тела предвидуваат што доаѓа и се навикнуваат да функционираат во таа рамка“, вели таа.
Сантони го поткрепува ова тврдење истакнувајќи дека постојаните рутини и обрасците на исхрана се дефинитивно корисни за метаболичкото здравје.
Секако, тешко е да си ги планираме распоредот секоја минута, некогаш ќе доцниме, а некогаш ќе биде рано, но би било добро ако се обидеме да создадеме рутински и доследни навики.
Освен тоа, за појадок најдобро е да се фокусирате на оброци богати со протеини и влакна, бидејќи лесно создаваат чувство на ситост и ни ја даваат потребната енергија за да го започнеме денот.