Кога сакате да го намалите холестеролот во крвта, влакната се најважното нешто што треба да се јаде. Можете да ги замислите како сунѓер кој го апсорбира вишокот лош холестерол и му помага на вашето тело да го елиминира.
Една од намирниците која исклучително поволно делува на холестеролот е црниот грав. Црниот грав е вид на мешункаст зеленчук кој е богат со влакна, протеини, антиоксиданси, витамини и минерали.
Оваа храна содржи растворливи влакна, кои се врзуваат за холестеролот во цревата и ја спречуваат неговата апсорпција во крвотокот. Ова го намалува нивото на лошиот ЛДЛ холестерол и го подобрува нивото на добриот ХДЛ холестерол.
Се препорачува да се консумираат околу 25 грама растворливи влакна дневно, а една шолја варен црн грав содржи околу 4 грама такви влакна.
Црниот грав содржи антоцијани, кои се моќни антиоксиданси кои ги штитат клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали. Слободните радикали можат да го оксидираат ЛДЛ холестеролот и да го направат уште поопасен за крвните садови. Антоцијаните од црниот грав ја спречуваат оксидацијата на ЛДЛ холестеролот и го намалуваат воспалението и згрутчувањето на крвта.
Црниот грав содржи магнезиум, кој е важен минерал за регулирање на крвниот притисок и срцевиот ритам. Магнезиумот помага да се релаксираат крвните садови и го подобрува протокот на крв. Ниското ниво на магнезиум може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Една чаша варен црн грав содржи околу 30 проценти од препорачаната дневна доза на магнезиум.
Црниот грав може да се јаде како салата, супа, чорба, хумус или додаток на други јадења. Се препорачува црн грав да се натопи пред да се готви, за да се намали количината на фитинска киселина, која може да ја попречи апсорпцијата на некои минерали. Исто така, се препорачува црн грав да се комбинира со житарки, како ориз, пченка или просо, за да се комплетира вредноста на протеините.