Пилешко со сос на италијански начин

Потребни состојки:

500 гр пилешко филе
1 кромид
400 гр печурки
чаша вино
2 чешниња лук
200 мл павлака за готвење
150 гр бејби спанаќ
50 гр пармезан
50 гр суви домати
сол и црн пипер
50 гр сливи
Италијанска мешавина од зачини

Начин на подготовка:

Пржете го пилешкото. Ставете го на топло место. Издинстајте кромид, додајте лук и печурки и динстајте десетина минути. Ставете ги исушените домати, сол и црн пипер. Додадете го виното и оставете да врие додека течноста не испари. Ставете ги сливите, па додадете павлака и рендан пармезан. Додадете ја италијанската смеса за зачини. На крај, ставете го бебешкиот спанаќ и оставете да врие 5-10 минути додека сосот не се згусне. Истурете го сосот преку месо и послужете го.

Scroll to Top