По 45 година имаме половина од косата: фризерка открива зошто се случува ова и како да го спречите опаѓањето на косата

Фризерката Џина Конвеј го истакнува зголеменото ниво на стрес како еден од клучните фактори кои доведуваат до опаѓање на косата кај лицата над 45 години.

Таа нагласува дека стресот може да биде резултат на трауматски искуства, деловни обврски или емотивни врски и дека е важно да се препознае и да се управува овој фактор за да се зачува здравјето на косата.

Улогата на исхраната во одржувањето на здравјето на косата

Конвеј ја нагласува и важноста на исхраната за одржување на здравјето на косата, нагласувајќи дека правилната исхрана ги обезбедува потребните протеини за здравјето на косата. Таа особено ја нагласува важноста на Омега-3, витамин Б12, Б комплекс и витамин Е, а вегетаријанците ги советува да посегнат по суплементи за да ги добијат потребните хранливи материи за здрава коса.

Здравјето на скалпот како клучен фактор

За да се зачува здравјето на косата, фризерката нагласува дека е потребно да се внимава на здравјето на скалпот. Таа посочува дека болестите, како и составот на лековите што ги користи човекот, може да имаат значително влијание врз состојбата на косата и советува да се консултира лекар за да добие соодветен совет и терапија.

Органски производи и секојдневна масажа на скалпот

Конвеј ја нагласува важноста од користење органски производи за нега на коса, истакнувајќи дека производите што содржат пластика можат да дадат изглед на сјај, но можат да бидат штетни за здравјето на косата на долг рок. Исто така препорачува секојдневно масирање на скалпот за да се подобри циркулацијата и да се зачува здравјето на косата.

Scroll to Top