Состојки за француски чизкејк – фиадона:
500 гр сирење брочиу (или лесно меко свежо козјо сирење или рикота), 110 гр шеќер, 4 јајца со средна големина, 1 лажица рендана кора од лимон, 1 лажица лимончело
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 220 °C или 200 °C со вентилатор. Нежно измешајте го сирењето со вилушка. Изматете ги двете јајца со шеќерот додека не се соединат, но не претерувајте бидејќи колачот ќе нарасне премногу и ќе личи на лиснато. Додадете ги сирењето, кората и ликерот од лимон и потоа измешајте ги со останатите јајца. Истурете во добро подмачкан кружен калап за колачи и печете 25-30 минути. Проверете со чепкалка дали колачот е печен. Оставете да се излади во тавата, а потоа сервирајте.