Состојки:
Кора: 5 јајца, половина чаша шеќер во прав, 3/4 чаша брашно, 2 лажици компир брашно, 1/3 чаша мелено семе од афион.
Фил: 330 мл слатка павлака, 250 гр маскарпоне сирење, 2 лажици шеќер во прав, крем фикс/желатин (ако е потребно)
Мус: 2 црвени/портокалови желеа, 500 мл врела вода, околу 250 гр малини
Глазура: 100 гр темно чоколадо, 5 лажици млеко, 12 парчиња медењаци
Подготовка:
Јајцата на собна температура се матат со шеќер во прав додека не станат пенливи. Во посебен сад просејте го брашното, а потоа додадете го афионот и измешајте. Додадете го афионит во брашното во мали делови во смесата со изматените јајца и нежно измешајте. Истурете го тестото во калап обложен со хартија и ставете ја кората во рерна загреана на 180 степени 20-25 минути.
Во топла вода стопете го желето. Додадете замрзнато овошје и оставете да се излади. Овошната маса изблендирајте ја со миксер додека не се изедначи. Со смесата од желе прелијте ги бисквитите. Врз желето наредете ги медењаците и ставете го колачот во фрижидер.
Слатката павлака се мати со шеќер во прав додека да се стегне. Додадете маскарпоне и кратко измешајте. Ако филот е премногу тенок, можете да додадете крем-фикс и повторно да измешате или да го растворите желатинот во мала количина вода. Намачкајте го филот врз колачот и вратете го во фрижидер. Во тенџере растопете ја сечканата чоколада со млеко. Мешајте на тивок оган додека не ја добиете вистинската конзистентност. Намачкајте го преливот врз колачот (сосема ефективно, бидејќи преливот брзо се стврднува) и ставете сè во фрижидер – по можност преку ноќ.