Сексуалната активност ги намалува болките во грбот и менструалните грчеви

Истражувањата покажаа дека сексуалната активност може да ги намали менструалните грчеви, хроничната болка во грбот и нозете, дури и мигрената.

Бери Комисарук укажува на истражување кое вели дека сензацијата произведена од вагиналната стимулација има моќен аналгетски ефект.

Во студијата која Комисарук ја напиша со секс истражувачката Беверли Випл, тие открија дека притисокот на пријатна вагинална стимулација ја зголемува толеранцијата на болка за 40 проценти. Кога жените доживуваат оргазам, нивната толеранција на болка се зголемува за речиси 75 проценти.

Научниците го припишуваат ова на хормоните кои се ослободуваат за време на сексот, како што се ендорфините, кои ја блокираат болката и стресот, и окситоцинот, хормон кој помага да се поврзат мајката и бебето и има својства за ублажување на болката.

Scroll to Top