Истражувањето спроведено од тим експерти од Шпанија откри дека пиењето зелен чај може значително да ја подобри функцијата на мозокот и да го подобри когнитивното здравје.
По серија контролирани експерименти, истражувачите открија дека клучните соединенија присутни во зелениот чај, како што се катехините и кофеинот, имаат позитивен ефект врз заштитата од невродегенеративни болести.
Овие соединенија помагаат да се подобри поврзаноста и да се зголеми активноста во областите на мозокот поврзани со работната меморија и вниманието, пишува Националната медицинска библиотека.
Една студија покажа дека редовното консумирање зелен чај може да обезбеди заштита од невродегенеративни болести, вклучувајќи Алцхајмерова и Паркинсонова болест.
Антиоксидансите присутни во зелениот чај помагаат да се намали оксидативниот стрес и воспалението во мозокот, за кои е познато дека придонесуваат за овие состојби.
Покрај неговите когнитивни придобивки, зелениот чај долго време е пофален за неговата способност да помогне во губење на тежината, според „Sanctuary Life“.
Новото истражување дополнително ги потврди овие тврдења, бидејќи покажа дека комбинацијата на катехини и кофеин може да го стимулира метаболизмот и да ја подобри оксидацијата на мастите. Со вклучување на зелениот чај во урамнотежена исхрана, поединците можат поефикасно да ги постигнат своите цели за губење на тежината, според резултатите од истражувањето.
Иако зелениот чај нуди неверојатни придобивки, тој не треба да се смета за чудотворен лек. Наместо тоа, треба да се смета за комплементарен додаток на здрав начин на живот.
Како и со секој пијалок, умереноста е клучна.