Научниците откриваат зошто некои луѓе умираат за време на секс

By

Луѓето понекогаш умираат за време или кратко време по сексот. За среќа, ова исклучително ретко се случува. Односно ова било причина кај 0,6 отсто од сите ненадејни смртни случаи, објави Science Alert. Според најновите истражувања, просечната (средна) возраст на смртност била 38 години, а во 35% од случаите биле жени, што е повисок процент за разлика од претходните студии.

dobivaj vesti na viber

Постојат многу причини зошто тоа им се случува на луѓето. Во повеќето случаи, тоа е предизвикано од физички напор при сексуална активност, лекови на рецепт (на пр. лекови за третман на еректилна дисфункција) или нелегални дроги како кокаин.

Ризикот од било каква ненадејна срцева смрт се зголемува пропорционално со возраста. Форензичката аутопсија од Германија на 32.000 ненадејни смртни случаи во период од 33 години покажала дека 0,2 отсто од случаите се случиле за време на сексуална активност.

Ненадејна смрт се случила главно кај мажи (просечна возраст 59 години), а најчеста причина е срцев удар, познат и како миокарден инфаркт. Студиите за ненадејна срцева смрт и сексуална активност од САД, Франција и Јужна Кореја покажуваат слични наоди.

Не се во опасност само средовечните мажи

Меѓутоа, истражувачите од Универзитетот Сент Џорџ, Лондон, неодамна открија дека овој феномен не е ограничен само на средовечни мажи. Студијата, објавена во JAMA Cardiology, изврши истражување за ненадејна срцева смрт кај 6.847 случаи упатени во Центарот за срцева патологија Сент Џорџ помеѓу јануари 1994 година и август 2020 година. Од вкупно 6.847, дури 17 (0,2 проценти) се случиле за време или во рок од еден час по сексуалната активност.

Положбата во која спиете влијае врз целокупното здравје

Просечната (средна) возраст на смртност била 38 години, а 35 проценти од случаите се случиле кај жени, повеќе отколку во претходните студии.

Овие смртни случаи обично не се предизвикани од срцев удар, како што е забележано кај постарите мажи. Во половина од случаите (53 проценти), било откриено дека срцето е структурно нормално, а причината за смртта била ненадеен абнормален срцев ритам наречен синдром на ненадејна аритмичка смрт.

Аортната дисекција била втора водечка причина (12 проценти). Ова е местото каде што слоевите во ѕидот на големата артерија од срцето што снабдува крв околу телото се делат и крвта тече помеѓу слоевите предизвикувајќи испакнување и пукање.

Останатите случаи се резултат на структурни абнормалности како што е кардиомиопатија (болест на срцевиот мускул што го отежнува срцето да пумпа крв до остатокот од телото) или ретка група генетски состојби познати како каналопатија. Ова значи дека јонските канали кои испуштаат натриум и калиум во и надвор од клетките на срцевиот мускул не функционираат правилно. Промените во натриумот и калиумот во клетките може да ја променат електричната струја низ срцевиот мускул и начинот на кој тој чука. Променетиот срцев ритам може да предизвика недостаток на кислород (миокардна исхемија) и може да доведе до ненадеен срцев удар каде што срцето престанува да чука.

Сепак, нема многу причини за страв

Оваа нова студија сугерира дека ненадејната срцева смрт кај луѓе на возраст под 50 години главно се должи на синдромот на ненадејна аритмичка смрт или кардиомиопатија.

Затоа, помладите луѓе на кои им е дијагностицирана оваа состојба треба да побараат совет од кардиолог за ризиците поврзани со сексуалната активност. Сепак, ниската инциденца на смртност во овие студии сугерира дека ризикот е многу низок – дури и кај луѓе со веќе постоечка срцева болест.

 

Ќе ви се допадне

sunwin tài xỉu tải sunwin tải sunwin apk

sunwin

sun win

tải sunwin

tải sunwin