Како да се елиминира киселоста од организмот и да се спречи ширењето на ракот

Однесувањето на pH во организмот е многу едноставно, колку е пониско нивото, pH е покисело, колку е поголемо, pH е алкално. Иако нивото на pH во организмот зависи од обракот, вежбањето, стресот, хормоните, спиењето и бројни други фактори, здравото и рамнотежно ниво во pH би требало да биде меѓу 7 и 7,5.

Зошто е тоа толку важно? Наједноставно речено, повисокото pH го потпомага здравјето, додека пониското pH создава опкружување погодно за продолжување на болеста како што е ракот на дојката.

Киселост – важен фактор за раст на клетките на ракот

Студиите спроведени на Универзитетот во Бари во Италија докажува дека сите тумори, независно од потеклото, заедночко е киселото опкружување.

Клетките на ракот преферираат кисело опкружување. Постојат бројни факти кои можат да создадат киселост во организмот, но сите тие, на еден или друг начин имаат врска со стресот.

Трите главни начини на кој настанува стресот во организмот

  1. Конзумираењ на кисела храна: Место, млеко, шеќер, и преработени житарици.
  2. Екстремен физички напор.
  3. Психички или емоционален стрес

Што е последица на киселоста?

Доктор Кичи Моришита, управител на Оканомица клиниката во Јапонија, и шефот на Меѓународната асоцијација за природна медицина, објаснил во својата книга „Скриената вистина за ракот“, дека кога крвта ќе стане кисела, телото почнува да таложи кисели работи, обично токсини, во клетките, што овозможува крвта да стане благо алкална.

Овие талози ги трујат клетките кои стануваат се покисели, а поради тоа доаѓа до намалување на нивото на кислород во нив, уништување на респираторните ензими и оштетување на ДНК. Моришита дава наводи дека киселоста ги убива некои од клетките додека оние кои ќе преживеат стануваат абнормални клетки.

 

 

Овие нови клетки „растат без ограничување и ред“. Тоа се клетките на ракот. Меѓу останатото, киселото опкружување исто така е поволно за патогените како што се бактериите, вирусите и габичките.

Зголемената алкалност и ниво на кислород предизвикува спречување на ракот

Доклку боледувате од рак на дојката, најдобар начин да го започнете патот кон заздравување е да практикувате алкална диета со избегнување на кисела храна (шеќер, млеко, пченица и останатите жита со глутен). Во алкалната прехрана спаѓаат и органскиот зеленчук (карфиол, брокула).

Истражувањето спроведено на Универзитетот во Аризона, ја потврди теоријата за алкализиран организам, предложувајќи употреба на сода бикарбона како најдобар природен лек против ракот на дојката. Ова истражување со лабораториските глувци покажа дека внесувањето на сода бикарбона го зголемува pH туморот, значително спречувајќи го нивното ширење.

Можете да користите сода бикарбона по дома, за да ја зголемите алкалноста во организмот на сигурен и ефективен начин.

Едноставно помешајте со лажичка сода бикарбона со околу 250 грама вода и исцедете малку органски лимон, поради подобар вкус.

Повторете го ова два пати дневно. Поради тоа што мора да одржува киселост поради варењето, пијте го половина час пред јадењето или два часа по јадењето.

Знаењето е моќ: Проверете го својот pH самите

Мерењето на pH е едноставен и ефективен начин на следење на внатрешната динамика на вашето здравје на страничното ниво. Најдобро е да тоа го направите наутро веднаш откако ќе станете од спиење.

Претходно измијте ги забите или испијте вода, плукнете на лакмус хартија и забележете го вашето pH. Така можете да ја измерите и pH на урината.

Нормалната pH треба да биде најмалку 7, додека pH урината треба да биде меѓу 6, 4 и 6,8.

 

 

 

Scroll to Top