Потребни состојки за две лица:
125 грама сирење маскарпоне
150 грама јагоди
4 тврди бисквити
1 лимон
1 лажица кристален шеќер
2 лажици шеќер во прав
1 лажица путер
Начин на подготовка:
Во тенџере загрејте ги исчистените јагоди, кристално белиот шеќер и една лажица лимонов сок. Мешајте додека не се растопи шеќерот, а јагодите не омекнат. Издробете ги бисквитите во вид на прав и измешајте ги со стопениот путер. Распоредете ја добиената смеса во 2 чаши и ставете ја на дното. Внимателно измешајте го сирењето маскарпоне со останатиот лимонов сок и шеќерот во прав. Над бисквитите ставете го кремот од сирењето, а над кремот ставете ја смесата со јагоди. Оладете го чизкејкот, па послужете го.