Потребни состојки:
250 грама бисквити
1 лажица крем
25 грама печени лешници
малку сол
75 грама стопен путер
За фил:
250 грама крем сирење
250 грама крем
30 грама шеќер
За прелив:
60 грама темно чоколадо
60 грама шлаг пена
60 грама крем
лешници, печени и ситно сецкани
Начин на подготовка:
Измешајте ги бисквитите со кремот и лешниците. Мешајте додека не добиете хомогена смеса. Потоа ставете ги состојките во сад и измешајте со растопениот путер. Повторно убаво промешајте сè заедно. Ставете ја смесата во тава претходно подмачкана со масло. Ставете во ладилник да се излади.
За да го направите филот, ставете ги крем сирењето и шеќерот во посебен сад и мешајте додека не се изедначат. Додадете 3/4 од кремот, малку сол и продолжете со мешање додека не се соединат сите состојки. Полека додајте го преостанатиот крем и само малку промешајте. Извадете ја основата од ладилник и ставете го филот врз неа, па вратете ја во ладилник.
За преливот, ставете ги чоколадото, шлаг пената и кремот во помал сад и загрејте сè на тивок оган. Мешајте со дрвена лажица додека состојките не се растопат и целосно не се соединат. Извадете го колачот од ладилникот и истурете ја смесата од чоколадо. Ако сакате, украсете со сечкани лешници. Пред да го сервирате чизкејкот, треба да се лади најмалку 4 часа.