Панакота торта со малини и чоколадо

За кора

Во сад загрејте ја слатката павлака заедно со млекото, доволно да стане млака.
Прелијте преку мелените бисквити и добро измешајте. Тавата обложете ја со хартија за печење и нанесете ја бисквитната смеса.

За белиот фил

Потребно е да ја загрееете слатката павлака, додајте ја чоколадата и мешајте додека се растопи, во меѓувреме спремајте го желатинот според упатството и додајте го во слатката павлака. Откако ке се излади можете да додадете и кисела павлака.

Белиот фил прелијте го преку кората од бисквити и оставете во фрижидер да се стегне околу 2 часа.

За филот од малини

Во сад ставете ги малинките, прелиј те ги со шеќер, и ставете ги на оган. Откако ке добиете смеса како мармалад, одприлика 10 минути, додајте го желатинот и мешајте додека се растопи.

Оставете да се излади 20 минути и прелијте преку белиот фил и оставете да се стегне.

За чоколадниот фил

Желатинот со 4 лажици вода оставете го да набубри. Загрејте ја слатката павлака, додајте ја чоколадата и мешајте додека се растопи. По желба додајте екстракт од ванила.

Додајте го желатинот и мешајте додека и тој не се растопи. Оставете малу да се излади околу 20мин и ставете кисела павлака. Откако филот од малини ке се стегне додеајте врз него чоколадниот фил. Ставете во фрижидер да се стегне. Декорирајте по ваша желба, со бонбони, или слатка павлака.

Состојки:
За кора
  1. 300гр мелени бисквити
  2. 100мл слатка павлака
  3. 50мл млеко
  4.                                                                                                                                                            За бел фил
  5. 250мл слатка павлака
  6. 100гр кисела павлака (дополнително)
  7. 100гр бела чоколада
  8. 10гр (едн опакување) желатин во прав                                                                                          За фил од малини
  9. 300гр малини (замрзнати)
  10. 4лажици шеќер
  11. 10гр желатин во прав
  12.                                                                                                                                                            За чоколаден фил
  13. 300мл слатка павлака
  14. 100гр кисела павлака (дополнително)
  15. 100гр темна чоколада за готвење
  16. 10гр желатин во прав                                                                                                               декорација по желба
Scroll to Top