Познато е дека витаминот Д ги одржува коските, забите и мускулите силни и здрави.
Но, научниците сега сметаат дека витаминот Д игра важна улога во зајакнувањето на имунитетниот систем и затоа може да биде важен сојузник во борбата против коронавирусите.
Витаминот Д е познат како витамин од сонцето затоа што е единствената хранлива материја што нашето тело ја произведува кога телото е изложено на сончева светлина.
Кога еднаш ќе се најде во метаболизамот, тој му помага на телото да апсорбира калциум и фосфат, хранливи материи неопходни за здрави заби, мускули и коски, според резултати од истражувањето.
Биомедицинските студии покажуваат дека тешките коскени заболувања, како рахитис, остеомалација и остеопороза, се директна последица од сериозен недостиг на витамин Д.
Но, професорот Кевин Кашман, специјализиран за витамин Д, исхрана и здравјето на коските на Универзитетскиот колеџ „Корк“ во Ирска вели дека тоа не е сè.
Тој тврди дека оние што немаат доволно од него исто така се „изложени на ризик да добијат зголемена подложност на инфекции и воспаленија – работи што се многу, многу актуелни оваа година“.
„Во последните две децении се појавија нови откритија кои покажуваат дека витаминот Д прави важни работи надвор од скелетот“, вели тој.
„Витаминот Д помага во регулирање на имунолошкиот систем.
- Витаминот Д во борбата против коронавирусот
Професор Кашман вели дека научниците признаваат дека дури и скромен недостиг на витамин Д е поврзан со „зголемен ризик од кардиоваскуларни болести, дијабетес, одредени видови рак, заразни болести, па дури и воспалителни болести“.
- Врската помеѓу витаминот Д и Ковид-19
Професор Кашман вели дека најсовремените научни прегледи покажуваат дека „постојат апсолутно одржливи докази помеѓу недостигот на витамин Д и здравствените последици од траекторијата на Ковид-19“, но дека тие не се доволно силни за да доведат до официјална препорака на додатоци на витамин Д. Во овој момент станува збор за превенција или дури и третман“
„Општиот консензус во оваа точка е едноставно дека доказите не се доволно цврсти, но тестирањето е во тек и цело време пристигнуваат нови докази.
„Ковид-19 постои една година, ќе треба малку време да почнат да се појавуваат податоците.Сè станува навистина интересно ако прифатите дека недостигот на витамин Д апсолутно придонесува за работи, како што се респираторни заболувања, грип, настинки итн.
„Знаеме дека ни треба витамин Д, пред сè, за нашите коски.Значи, ако се покаже дека има позитивен или заштитен ефект од респираторни заболувања, тогаш тоа е само уште една придобивка од него“.
- Земење и природно внесување на витаминот Д
Главниот снабдувач на витамин Д е веројатно сончева светлина, храната, како мрсна риба, црвено месо, жолчки и млечни производи.
Повеќето јавни здравствени организации препорачуваат минимум 10 микрограми витамин Д на ден, но повеќе од 100 може да бидат штетни.
Многу високи дози за подолг временски период може да доведат до таложење вишок калциум во телото, што може да ги ослаби коските и да ги оштети бубрезите и срцето.
„Понекогаш можете несвесно да ги достигнете тие нивоа со купување додатоци што содржат премногу витамин Д или пиење повеќе апчиња“, вели професорот Кашман.
„Идејата, се разбира, е да се пронајдат извори на храна што допираат до повеќето луѓе за да може да внесат доволно витамин Д, без да размислат што јадат“, вели Кристел Ламберг-Аларт, професор по храна и исхрана на Универзитетот во Хелсинки во Финска.
Професорот Кашман смета дека пандемијата ќе ги охрабри другите земји да почнат да размислуваат за стратегии како оваа во Финска и има смисла да се направи таа инвестиција од многу причини.
Според една, објаснува тој, е евтино и чини центи да се додаде витамин Д на тон пченично брашно, а исто така има и долгорочна корист од добивање поздрава похранета популација.
Студија спроведена од здравствените власти во Германија во 2015 година процени дека збогатувањето на лебот ги намалува фрактурите кај жени постари од 65 години за повеќе од 10 проценти, со што секоја година се заштедуваат околу 380 милиони долари во трошоците за лекување.
„Тој вид заштеда е зачудувачки“, вели професорот Кашман.