Зад егзотичното име на „коуса махши“ се крие едноставно јадење од Блискиот Исток кое е омилено во Катар. Станува збор за тиквички полнети со зеленчук, ориз.
Состојки за полнети тиквички: 12 помали тиквички, 140 гр доматна паста, 1 лажичка сол (или по вкус), 1 лажичка мелен црн пипер, на 1,5 l вода 270 гр ориз со долго зрно, 1 домат, 1 кромид, 15 гр ситно сечкан магдонос, 10 гр сечкано нане, 65 гр ореви од шишарки, 1,5 супени лажици црвен пипер, 2 лажички сол, 1/2 лажичка мелен црн пипер, 1 лажица путер, 1 лажица маслиново масло.
Подготовка: Измијте ги и исушете ги тиквичките. Исечете ги краевите со нож и издлабете ја секоја тиквичка. Потпечете ги боровите ореви до златно кафеави и извадете ги во сад. Во поголем сад додајте ги оризот, сечканите домати, кромидот, магдоносот и нането, боровите ореви, пиперот, солта и биберот. Добро измешајте и наполнете ги тиквичките со филот. Не притискајте цврсто за оризот да се свари рамномерно. Оставете околу 1,5 см од отворот бидејќи оризот ќе расте. Растворете ја доматната паста во вода, додадете сол и бибер. Полнетите тиквички ставете ги во поголемо тенџере и потопете ги во сосот со доматот. Одозгора ставете чинија и покријте. Оставете да зоврие и потоа варете на тивок оган околу 35-40 минути. Послужете топло.