Високиот крвен притисок, познат и како хипертензија, е скриен, но значаен здравствен предизвик.
Може да се држи под контрола, но еден од клучните фактори на животниот стил за кој можеби не сфаќате дека влијае на вашиот крвен притисок е консумирањето алкохол.
Доколку сакате ладно пиво после работа или чаша вино пред спиење, вашата навика може да предизвика сериозни несакани последици по здравјето на вашето срце, а експертите за The Healthy го посочиле најлошиот алкохол за висок крвен притисок.
Американското здружение за срце (АХА) ја класифицира хипертензијата од прв степен како со систолни отчитувања (горниот број) во опсег од 130-139 mmHg или дијастолни отчитувања (долниот број) од 80-89 mmHg. Ако вашето систолно читање редовно надминува 140 или вашето дијастолно читање надминува 90 mmHg, се смета дека имате хипертензија во фаза 2.
Разбирањето на овие бројки е уште поважно, бидејќи тие укажуваат кога треба да се преземат проактивни чекори за контрола на крвниот притисок и зачувување на општото здравје, пренесува Danas.rs.
Кога станува збор за алкохолот и високиот крвен притисок, студија од 2023 година објавена во списанието на Американското здружение за срце, хипертензија, покажа дека просечната дневна потрошувачка од 12 грама алкохол може да го зголеми систолниот крвен притисок за 1,25 mmHg.
Ова зголемување може да достигне и до 4,9 mmHg со внес од 48 грама дневно, особено кај мажите.
Најлошите алкохолни пијалоци за висок крвен притисок
Д-р Стивен Нисен, кардиолог од Клиниката во Кливленд, истакнува дека и мало зголемување на крвниот притисок го зголемува ризикот од мозочен удар.
„Мислам дека треба многу јасно да се каже дека алкохолот не е корисен – малку алкохол веројатно не е штетно, но не очекувајте никакви придобивки“, објаснува д-р Нисен.
Д-р Семјуел Матис, доцент на катедрата за семејна медицина на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Тексас, објаснува дека алкохолот го зголемува крвниот притисок со зголемување на ренин, протеин кој ги стеснува артериите и со намалување на азотен оксид, соединение кое ги релаксира.
Д-р Матис, исто така, идентификува специфични видови на алкохолни пијалоци кои се особено проблематични за луѓето со висок крвен притисок. Пијалоците со додаден шеќер, како што се оние измешани со газирани пијалаци, десертни коктели, маргарити и високоалкохолни пијалоци како Менхетен, може да ги влошат ефектите на алкохолот за зголемување на крвниот притисок. Сепак, тој забележува дека количината на консумиран алкохол е поважна од видот на пијалокот.
Д-р Франциско Лопес-Жименез, кардиолог во клиниката Мејо, објаснува дека консумирањето повеќе од три пијалоци во едно излегување може привремено да го зголеми крвниот притисок. Што е уште позагрижувачки, редовното прекумерно пиење, дефинирано како четири или повеќе пијалоци во рок од два часа за жени и пет или повеќе за мажи, може да доведе до долгорочно зголемување на крвниот притисок.
Д-р Лопес-Жименез забележува дека оние кои обилно пијат можат да забележат значителни здравствени подобрувања со намалување на внесот на алкохол до умерени нивоа. Оваа промена може да го намали систолниот крвен притисок за околу 5,5 mmHg и дијастолниот крвен притисок за околу четири mmHg.