Киселите краставички можат да бидат здрави кога се консумираат умерено, нудејќи влакна, витамин К, антиоксиданси и пробиотици, но треба да се консумираат и умерено бидејќи се богати со сол.
Веројатно знаете дека киселата зелка е полнa со пробиотици. Но, што е со киселите краставички? Самото име е поврзано со киселењето, метод на конзервирање храна што го спречува растот на бактериите.
Дали ова значи дека тие се и суперхрана за цревата? И ако е така, што се случува кога ги јадете секој ден?
Според д-р Робин Чуткан, гастроентеролог и автор на книгата „Антивирусно црево“, придобивките од киселите краставички зависат од тоа како се подготвени. Постојат два главни вида: ферментирани и „обични“, кисели во оцет.
„Краставиците кисели во оцет не содржат корисни бактерии бидејќи оцетот ги уништува. Ферментираните краставици, од друга страна, се прават во саламура (солена вода) и се подложени на природен процес на ферментација што ја зголемува содржината на добри бактерии, што ги прави вистински пробиотик“, објаснува д-р Чуткан.
Затоа, ферментираните краставици се подобри за здравјето на цревата.
„Тие можат да бидат многу корисни за здравјето на дигестивниот систем, додека оние во оцет, иако се здрава ужина, немаат ист ефект врз цревата“, додава таа.
Д-р Меган Рози, нутриционист и научник за здравје на цревата, го потврдува истото. Таа објаснува дека ферментацијата, за разлика од самото додавање оцет, носи повеќе придобивки токму поради живите микроби кои учествуваат во процесот.
Што се случува кога јадете ферментирани краставици секој ден?
Ако одлучите да јадете ферментирани краставици секој ден, експертите велат дека тоа може да има позитивен ефект врз вашите црева. Ако моментално имате проблеми со гасови, надуеност или запек, нивното воведување во вашата исхрана може да ги ублажи симптомите. Влакната што ги содржат исто така придонесуваат за ова, не само пробиотиците.
И д-р Чуткан и д-р Роси нагласуваат дека дневната консумација на ферментирани кисели краставички може да го намали и воспалението во телото.
На пример, истражувањето од Стенфорд покажа дека исхраната богата со ферментирана храна ја зголемува разновидноста на микробите во цревата, што е поврзано со намалување на ризикот од над 70 хронични заболувања, но и со намалување на воспалителните маркери во телото.
Сепак, постои предупредување: ферментираните краставици често се многу солени, па затоа треба да се јадат умерено. Премногу сол може да биде штетно за здравјето на срцето, особено кај луѓе со висок крвен притисок или семејна историја на срцеви заболувања.
Стандардна порција е половина чаша и содржи помеѓу 12 и 14 милијарди CFU (единици што формираат колонии) млечнокиселински бактерии, кои ја обновуваат цревната флора. Тоа е повеќе од многу пробиотски додатоци во исхраната од продавниците за здрава храна!
Ферментираните кисели краставички можат да бидат вредни за здравјето на вашите црева, намалувајќи го воспалението, ублажувајќи го лошото варење и обновувајќи ја микрофлората.
Сепак, важно е да ги изберете вистинските (ферментирани, а не оние во оцет) и да ги јадете умерено поради нивната висока содржина на сол. На овој начин ќе ги поддржите и вашите црева и вашето срце.