Оскари: Oppenheimer е најдобар филм, изненадување во категоријата за најдобра актерка

Зад нас е најголемата филмска вечер во годината – Оскарите.

Oppenheimer на Кристофер Нолан годинава беше рекордер во номинации со дури 13 од нив, а воедно е и филм со најголем број награди (дури седум). Следеа Poor Things на Јоргос Лантимос со 11 номинации (добиени четири Оскари) и Killers of the Flower Moon на Мартин Скорсезе со 10 номинации и ниту една победа на статуетка.

Иако ноќта беше полна со очекувани награди (Марфи, Нолан, Дауни Џуниор, Oppenheimer), најголемото изненадување на вечерта беше категоријата најдобра актерка во која сите беа подготвени за победата на Лили Гладстон, но Оскарот на крајот го освои Ема Стоун.

И додека филмот на Скорсезе очекувано и неочекувано „извиси“, најголем губитник на вечерта е Maestro, кој и покрај големиот напор на Бредли Купер, не беше ни фаворит во ниту една од седумте категории.

Домаќин на наградата беше Џими Кимел во театарот Долби.

Номинирани за најдобар филм

 • American Fiction
 • Anatomy of a Fall
 • Barbie
 • The Holdovers
 • Killers of the Flower Moon
 • Maestro
 • Oppenheimer
 • Past Lives
 • Poor Things
 • The Zone of Interest

Номинирани за најдобар актер

 • Bradley Cooper (Maestro)
 • Colman Domingo (Rustin)
 • Paul Giamatti (The Holdovers)
 • Cillian Murphy (Oppenheimer)
 • Jeffrey Wright, (American Fiction)

Номинирани за најдобра актерка

 • Annette Bening (Nyad)
 • Lily Gladstone (Killers of the Flower Moon)
 • Sandra Hüller (Anatomy of a Fall)
 • Carey Mulligan (Maestro)
 • Emma Stone (Poor Things)

Номинирани за најдобар спореден актер

 • Sterling K. Brown (American Fiction)
 • Robert De Niro (Killers of the Flower Moon)
 • Robert Downey Jr. (Oppenheimer)
 • Ryan Gosling (Barbie)
 • Mark Ruffalo (Poor Things)

Номинирани за најдобра споредна актерка

 • Emily Blunt (Oppenheimer)
 • Danielle Brooks (The Color Purple)
 • America Ferrera (Barbie)
 • Jodie Foster (Nyad)
 • Da’Vine Joy Randolph (The Holdovers)

Номинирани за најдобар режисер

 • Justine Triet (Anatomy of a Fall)
 • Martin Scorsese (Killers of the Flower Moon)
 • Christopher Nolan (Oppenheimer)
 • Yorgos Lanthimos (Poor Things)
 • Jonathan Glazer (The Zone of Interest)

Номинирани за најдобар странски филм

 • The Teachers’ Lounge, Германија
 • Io Capitano, Италија
 • Perfect Days, Јапонија
 • Society of the Snow, Шпанија
 • The Zone of Interest, Велика Британија

Најдобра оригинална песна

 • The Fire Inside – Flamin’ Hot, Diane Warren
 • I’m Just Ken –  Barbie, Mark Ronson i Andrew Wyatt
 • It Never Went Away – American Symphony, Jon Batiste i Dan Wilson
 • Wahzhazhe (A Song For My People) – Killers of the Flower Moon, Scott George
 • What Was I Made For? – Barbie, Billie Eilish i Finneas O’Connell
Scroll to Top