(Видео) Хју Џекман му испрати поддршка на слеп тинејџер кој почна да оди во средно школо

Австралискиот актер Хју Џекмен (54), на страницата на здружението кое ги промовира правата на слепите и слабовидите, „Наша слепа страна“, побара од нив да го поврзат со момчето Ештон, кое е слепо од раѓање и годинава почна да оди во средно училиште.

„Здраво на сите, ако знаете како би можел да стапам во контакт со Ештон, ве молам контактирајте ме. Повеќе од сè сакам да му честитам и да му посакам сè најдобро во новата средина. Ви благодариме за помошта“, рече Џекман.

Видеото го сними мајката на Ештон, а снимката на која тинејџерот влегува во училиште со чанта на грбот и бел бастун во рака имала за цел да ги нагласи тешкотиите со кои се соочуваат учениците со посебни потреби на почетокот на новата учебна година.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hugh Jackman (@thehughjackman)

„Вклучете ги сите ваши соученици во општеството, за слепите деца и децата со слаб вид тоа е особено важно, бидејќи кај здравите луѓе сетилото за вид е основа на когнитивниот, моторниот, социјалниот и емоционалниот развој. Луѓето со оштетен вид често имаат помалку социјални искуства и помала социјална мрежа, поради негативните ставови и стереотипите кон лицата со попреченост, а поради тешкотиите во мобилноста и ориентацијата, им е потешко да учествуваат во социјални настани и да одржуваат односи со други луѓе“, напиша таа.

„Слепите и слабовидните лица кои посетуваат само специјални училишта се помалку адаптирани, така што нивната социјална вклученост е неопходна уште од најмала возраст. Како што знаеме на сите ни требаат пријатели, а за деца како Ештон пријателството значи сè“, додаде мајката.

За потсетување, Хју ги има синот Оскар и ќерката Ава, која ја посвои со својата тринаесетгодишна сопруга Дебора Ли Фурнес. Тој е голем филантроп и лично ангажиран во бројни иницијативи и фондации, а се занимава со борба против глобалната сиромаштија и глад како и правото на децата на пристап до бесплатно образование.

Scroll to Top