Четири страшни приказни за децата кои биле одгледани од животни

Момчето кое го одгледале мајмуни и девојчињата Амала и Камала, кои беа одгледани од волци, се само некои од примерите кои ги потврдуваат истражувањата дека животните се често подобри родители од луѓето.Животните се често поодговорни родители од луѓето, нешто што го покажале многу истражувања, и конкретни докази од историјата, каде животните успешно ги одгледувале и спасувале децата од опасност кои ги киднапираат во дивината.Оваа приказна, која на најдлабок начин на хуманизирање на животните, кријат страшна можна нота, поради која со цедении, ако не и векови, не престануваат да ги фасцинираат љубителите на бизарното. Тие кои се пораснале со „Книгата за џунглата“, во нив ќе ги пронајдат остварувањата на најубавите детски сништа, но и стравови.Да претставиме дека на вас децата кои ги одгледале животните и кои, и покрај се, преживеале далеку од цивилизацијата.

dobivaj vesti na viber

1. Девојчето Камал и Амал кое го одгледале волци

Ромул и Рем без сомнение се најпознатата двојка која се одгледани од волци, но овие две девојчиња секако се најпознати меѓу историските потврдени случаи. Пронајдени се во чопор волци, во октомври 1920 година, а вратени се во своето село во Индија откако мештаните ги изгубиле во дивината.

Со години мештаните не им било јасно како овие девојчиња преживеале во дивината, а според локалната легенда, имале изразени предни заби и вилица и често очите им светеле во мракот. За жал, младото девојче Амал набрзо починало, додека Камала со време научила да оди и нормално да се храни. Камала во текот на живоот вкупно научила 50 зборови.

2. Девојчето кое го одгледале мечки

Овој случај е единствен во светот! Имено, ловците во текот на една хајка биле шокирани кога го здогледале мечето како го држи девојчето. Мислејќи дека детето е во опасност, тие јадното мече го застрелале и останале шокирани кога девојчето легнало преку нејзината „мајка“ и не сакала да се помести од неа.

Вратена е во цивилизацијата, но никогаш не јадела готвена храна, туку исклучиво живо месо.

3. Момчето кое го одгледале мајмуни – вистински Тарзан

Малиот Џон Себуд од Уганда во 1988 година, кога татко му ја убил мајка му. Се смета дека детето, кое тогаш имало две години, татко му го оставил во шума и дека не би морал да се грижи за него. Три години по исчезнувањето, него го откриле дрвосечачи – кога го пронашле имал огромни нокти.

Со оглед на тоа дека три години живеел со чопори диви мајмуни. Себуд многу вешто се качувал по дрвата.

Неколку години подоцна, изјавил дека мајмуните научиле да пронајдат храна и дека го прифатиле како свој.

 

 

4. Момчето кое го одгледале газели и кои никогаш не било пронајдено

Жан Клод Огер, антрополог од Баскија, на еден од своите бројни патувања воочил подоцна несекојдневна слика во Сирија. Детето кое го откриле меѓу чопор газели, се обидувало да ги имитира звуците на животните. Детето инстинктивно се движел како газела и јадел од корењата како и самите животни. Луѓето на основа на сведочењето на антропологот, се обиделе да го пронајдат момчето во 1966 година, но не успеаа.

Погледнете го видеото:

 

Scroll to Top