Денешниот ден е многу посебен – Погледнете добро во датумот на календарот

Интересно е што и досега поради поинаквиот начин на пишување на датумот, палиндромсиот ден паѓа во текот на различни периоди во годината.

Денешниот датум е многу посебен. Така на 07.10.2017 година, се чита исто во двата случаи, ако се чита од лево кон десно, но и ако се чита од десно кон лево.

Го нарекуваат палиндромски датум, а причината е многу едноставна

Палиндро е збор, број или датум, кои наназад се чиста исто. Тоа што денешниот ден го прави единствен е фактот дека, окомври има по еден палиндромски ден во годината, почнува од 2011 па се до 2020 година.

Интересно е што и поради поинаквиот начин на пишување на датумот палиндромските денови паѓаат во текот на различни периоди во годината.

Индија на пример, во моментите на пишување на датумот, прво го наведува денот, па месецот, и на крајот годината, што значи дека според нив 7 октомври е палиндромски датум.

За разлика од нив, Американците прво во датумот го истакнуваат месецот, па денот и на крајот годината, што значи дека кај нив палиндромскиот датум паѓа во јули.

Тоа тогаш значи дека според нивните пресметки секоја година, вториот месец има палиндромски датум.

Индија од друга страна, октомври го гледа како константен месец со палиндром, пренесува deccanchroncile.com.

Луѓето кои се родени на денешен ден, важат за многу посебни лица. Меѓу нив се и рускиот претседател Владимир Путин, но и германскиот нацистички политичар Хајнрих Химлер.

Интересно е што баш на денешен ден во поедини делови на Србија денес падана и првиот снег.

Scroll to Top