Евровизија има четири можни сценарија како да се одржи музичкото натпреварување

By

Извршниот супервизор на Евровизија, Сисет Бакер, откри дека организаторите имаат четири можни сценарија за музичкото натпреварување да се одржи оваа година. Евросонг ќе се одржува во втората половина на мај во Ротердам, Холандија, откако лани беше откажан заради короната. Точното сценарио ќе биде откриено за четири до пет недели, вели тој.

dobivaj vesti na viber

Сценарио 1: Нормален натпревар за песна на Евровизија

Во оваа ситуација, Изборот за песна на Евровизија ќе се организира нормално од арената „Ахој“ во Ротердам со 9 претстави (вклучително и проби) во преполно место, со делегации и артисти од сите земји учесници и бројни активности во и околу Ротердам. Изводливоста на ова сценарио во голема мера зависи од ширењето на можната вакцина за ковид-19 или достапноста на веродостојно тестирање.

Сценарио 2: Евровизија со социјална дистанца на 1,5 метри

Секој присутен на Евровизија во Ротердам би требал да практикува социјално растојание и да остане на 1,5 метри едни од други во секое време. Повторно, ќе има 9 претстави, со публика во арената, но со ограничен капацитет за да се овозможи социјално дистанцирање. Екипи од секој учесник радиодифузер би патувале во Ротердам, но со ограничувања на бројот на луѓе во секоја делегација и новинари што може да присуствуваат. Активностите во и околу Ротердам би биле соодветно прилагодени. Бидејќи во ова сценарио би имало помалку простор за публиката, треба да се направи нов распоред на седиштата. Доколку се случи тоа, ќе се одржи ждрепка за да се одлучи кој сè уште може да присуствува на секоја претстава. На секој што нема да добие можност да влезе во салата, а веќе купил билети, ќе му биде вратен целиот износ.

Сценарио 3: Избор на песна на Евровизија со ограничувања за патувања

Малку слично на сценариото 2 со 9 претстави и ограничен број членови на публика во арената. Но, голема разлика е што сите активности на лице место ќе се извршат виртуелно и ако има делегации кои не можат да патуваат во Ротердам, нивните уметници ќе настапат од својата земја. Сите настапи во претставите ќе бидат обединети во Ротердам. Настапите на земјите на кои им е дозволено да патуваат и актите за отворање и интервали, исто така, ќе се изведуваат во живо.

Сценарио 4: Затворен натпревар за песна на Евровизија

Ако Холандија повторно заврши во блокада, ќе има натпревар за песна на Евровизија без публика и без активности во и околу Ротердам. Сите активности на лице место ќе се извршат виртуелно. Сите учесници ќе настапат од своите матични земји и тие ќе бидат слични на оние што веќе ги доживеавме за Детска Евровизија 2020 година.

Ќе ви се допадне