(ФОТО) Купил фотоапарат од 1929 година со неизработен филм – Еве што имало во него

Фотографот Мартин Ва Оерс неодамна купи стар Zeiss Ikon 520/2 фотоапарат од „second hand“ продавница, но не очекуваше дека во него ќе најде неизработен филм со фотографии стари речиси половина век. Дознал дека апаратот е произведен 1929 година, а се проценува дека филмот е направен во периодот меѓу 1940 и 1970 година.

dobivaj vesti na viber

Го интересирало што се наоѓа на старите фотки, па пријателот кој има повеќе искуство со изработка на старите филмови му помогнал.

Процесот бил прилично тежок, а веројатноста да „го врати“ стариот филм била доста ниска. Сепак, на крајот успеал да го развие и на фотките да забележи стар брачен пар, кој тогаш веројатно бил на годишен одмор или излет.

Старите фотки ги објавил на својата Фејсбук страница, а наскоро во коментарите добил една корисна информација. Една личност ја препознала локацијата – беше тоа баскиското градилиште Биаритц, во југозападна Франција. На задната слика може да се види како изгледа локацијата денеска.

Scroll to Top