(ФОТО) НАЈДОБРАТА ГРУПНА ФОТКА во историјата на Србија

By
На Солунскиот фронт, на српската војска главна занимација и беше „запрашувањето“ на бугарските, германските и австриските задници, но пред да нејзините сојузници се префрлат на Крф, морале да одработат една групна фотографија. Не била за на Инстаграм, но сеедено завршила во архивата.

Тежок беше за српската војска и српскиот народ, тој финиш во 1915 година и почетокот на 1916, кога по толку години одолевање на сите налети на Астроунгарците, и успешната одбрана на територијалните интегритет, на крајот сепак ги скшрија, поради што Германците одлучија да ги земат работите во своите раце.

Српската војска се повлекла преку Албанија и стигнала до Скадра, каде по одолговлекувањето, со морнарицата на Франција и Обединетото Кралство се префрлиле на островот Крф, поради опоравувањето.

Потоа, Српската војска, она што од неа останало, била префрлена на Солунскиот фронт, Тој е формиран во 1916 година, по пропаста на Србија, имено, сојузничките трупи пред тоа се повлекле да се концентрираат на тој простор за да се префрлат на српска територија и да им помогнат на Србите во престоечкиот налет на Германците и Австроунгарците, но паднале пред да воопшто успеале да им се приклучат (тоа беше и дел од вината на нивните сојузници, затоа што предоцна почнале со таа операција).

Воглавно на Солунскиот фронт, главната занимација на српската војска била „запрашувањето“ на бугарските, германските и австриските задници, особено во последната фаза на војната, кога ја пробиле таа бариера и го запоседнале тој регион побрзо и од француската коњаница.

Но, пред да нивните сојузници да се префрлат на Крф во Солун, морале да одработат една групна фотографија. Не била за на Инстаграм (не постоел, а немало ни селфиња), но сеедно завршиал во архивата, за да на крај исплива за да може да се потсетиме на тој период.

 

 

 

Ќе ви се допадне

AniWatch watch anime free: Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town? (https://aniwatch.pro/m/eMMz) Episode 12

GoGoAnime gogoanime dragon ball z: Watch Dragon Ball (Dub) Episode 111 (https://gogoanime.be/m/JA4/ep-111)